Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ «постановочно штурмували ніким не зайнятий» Старий Салтів під Харковом

4 травня у прокремлівських медіа з’явилася інформація про те, що над Старим Салтовом Харківської області «видно чорні клуби диму», які з’явилися нібито після того, як «українські підрозділи влаштували показовий штурм не зайнятого ніким мирного селища». За версією російських медіа, ЗСУ нібито «постановочно» атакували Старий Салтів і до населеного пункту зайшов «батальйон амністованих карних злочинців «Кракен», який «влаштував терор у селі», пише StopFake.

Російські військові окупували селище Старий Салтів одразу після вторгнення 24 лютого 2022 року.

Повідомлення про те, що українські війська проводять наступальну операцію в районі Старого Салтова під Харковом з’явилися на початку травня. Голова Харківської обласної держадміністрації Олег Синєгубов 4 травня повідомив, що навколо населених пунктів у напрямку Старого Салтова продовжуються бої. Під обстріл потрапили двоє працівників швидкої. «Звільнити населений пункт — це 30%. 70% — наші хлопці його намагаються втримати і закріпити там свої позиції. Ми зараз не можемо говорити, це наш населений пункт чи ні», — сказав Синєгубов. У вечірньому зведенні за 5 травня Генеральний Штаб ЗСУ повідомив, що російські війська на Слобожанському напрямі «намагалися відновити втрачені позиції в районі міста Харкова, провели невдалу спробу наступу в районі населеного пункту Старий Салтів».

Росіяни після втрати Старого Салтова почали активно тероризувати мирне населення селища та прилеглих населених пунктів. Через величезні втрати живої сили Росія масово застосовує невибірковий обстріл звільнених харківських сіл із реактивних систем залпового вогню та артилерії. Інформацію підтвердили бійці спеціального підрозділу «Kraken» – це окремий розвід-диверсійний підрозділ у складі однієї з військових частин Міністерства оборони України. Нічого спільного із «кримінальниками» українські військові з підрозділу «Kraken» не мають: одна з головних вимог при наборі в підрозділ – це відсутність судимості у кандидата. Російські ЗМІ запевняють, що штурм Збройними Силами України Старого Салтова був «показовим», адже населений пункт нібито «був ніким не зайнятим мирним селищем». Примітно, що ще 3 травня самі росСМІ активно розповсюджували ролик із хештегом «своїх не кидаємо», де показували роздачу гуманітарної допомоги у тимчасово окупованому Старому Салтові.

Російська теза про «ніким не зайнятий» Старий Салтів також спростовується онлайн-картами зон бойових дій, які щодня оновлюються. Причому як українськими, так і пропагандистськими російськими. Якщо порівняти дані українського ресурсу «Liveuamap», який дозволяє в реальному часі стежити за війною в Україні, то на карті чудово видно, що Старий Салтів 1 травня ще знаходився під російською окупацією (червоний колір). Це можна побачити і на російській карті вторгнення в Україну від ресурсу Readovka.

Проте вже 5 травня, згідно з даними української онлайн-карти Liveuamap, Збройні Сили України вибили російських загарбників із території Старого Салтова – населений пункт було звільнено. На російській карті того ж дня в районі Старого Салтова з’явився значок «бої».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись