Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Служба безпеки України планує провокацію з використанням хімічної зброї у Херсонській та Дніпропетровській областях

У міністерстві оборони Росії заявили нібито про підготовку Службою безпеки України провокацій із використанням хімічної зброї.

Про черговий фейк Росії повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО у Telegram.

«У МО росії повідомили, що «за наявною інформацією, у ряді населених пунктів Херсонської та Дніпропетровської областей СБУ планує провокації із застосуванням хімічної зброї для подальшого звинувачення з росії. Застерігаємо: це – фейк!», - йдеться у повідомленні.

У Центрі уточнюють, що черговим фейком є і заява Міноборони росії про те, що «за вказівкою кураторів зі США та Великої Британії підрозділи ЗСУ та нацбати обладнують укріпрайони на луганських хімічних підприємствах. У той же час неонацисти замінювали ємності з хімічними речовинами для їхнього знищення при залишенні позицій».

Це не перша російська брехня про застосування хімзброї українською службою безпеки. У квітні міноборони Росії уже повідомиляло, що «в районі одеського порту "Південний" СБУ планує провокації із застосуванням хімречовин для звинувачення РФ у нібито здійсненні ударів по об'єктах цивільної інфраструктури».

У березні Росія поширювала фейк, що СБУ нібито «за підтримки західних країн готує провокацію із застосуванням отруйних речовин проти мирних мешканців».

«Офіційно зазначаємо: СБУ навіть в теорії не може готувати жодних провокацій з отруйними речовинами. Бо ми не діємо методами окупантів! Наше завдання – захист України. І ми його успішно виконуємо разом з усім народом. А загарбники і окупанти обов’язково будуть відповідати за свої звірства!», – заявили у СБУ.

Українська служба звернула увагу на те, що тези про «провокацію СБУ» з’явились у березні після того, як росіяни обстріляли мирну колону біля Маріуполя та скинули бомбу на будівлю міського драмтеатру, де ховалися сотні жінок і дітей. СБУ наголошує, що подібні заяви – лише спроба відволікти увагу від чергового воєнного злочину росіян.В Запорізькій області росіяни поширюють інформацію, начебто командирам Збройних сил України заборонили забирати з поля бою тіла вбитих українських солдатів. Це нібито робиться з метою приховати втрати. Цю неправду розвінчали представники Запорізької обласної військової адміністрації в офіційному Telegram-каналі. «Окупанти намагаються поширити інформацію, що начебто українським командирам заборонили забирати тіла своїх загиблих бійців з полю бою. Мовляв, таким чином Україна намагається приховати власні військові втрати. Насправді — все дзеркально навпаки», — заявили в ОВА. В адміністрації підкреслили, що іноді забрати поранених і вбитих українських солдатів з поля бою дійсно не виходить. Однак зробити це не дозволяють саме росіяни. Своїми діями вони порушують всі міжнародні норми гуманітарного права. Представники ОВА розповіли про обстріли з боку росіян. На запорізькому напрямку російський ворог намагається знищити артилерійські підрозділи ЗСУ та скувати дії українських захисників за допомогою постійного вогневого впливу. Бомбардуванням піддалося місто Оріхів, де через удари горіли чотири складські приміщення ТОВ «Оптімусагро Трейд», дах багатоповерхівки і господарська будівля. Всі пожежі вдалося ліквідувати.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись