Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна підпише мирний договір із Росією за умови розподілу території Росії

Кремлівські ЗМІ поширюють дезінформацію, що «Київ підпише мирний договір з Росією лише якщо РФ погодиться повністю або частково поділити власну територію». За їхньою версією, про це заявив керівник Головного управління розвідки Міноборони України генерал-майор Кирило Буданов в інтерв'ю для українського видання «НВ».

Як повідомляє StopFake, насправді Кирило Буданов говорив лише про два можливі наслідки війни для Росії, а не про умови підписання мирного договору. Вже в самій назві інтерв'ю «НВ» зазначено, що йтиметься про майбутнє Росії — «Головний військовий розвідник України — про майбутнє диктатора і плани Москви». У самому інтерв'ю, у коментарі, який використовують пропагандисти, пролунала фраза: «Ця війна закінчиться. Є лише два варіанти, як вона може скінчитися».

Далі Кирило Буданов уточнює: «Перший – розподіл Росії на три і більше частини. І другий — відносне збереження територіальної цілісності РФ за зміни керівництва країни. В останньому випадку новий керівник скаже, що РФ ні до чого у всіх цих процесах, це був хворий диктатор, а країна тут ні до чого. У цьому випадку Росія віддасть всі окуповані нею території — від островів Японії до Кенігсберга, що належить Німеччині». Раніше Володимир Зеленський вже неодноразово заявляв про позицію України до будь-яких угод із Росією. Зокрема, в інтерв'ю Associated Press він зазначав, що «війну Росії проти України слід завершити, уклавши договір, але не ціною здачі незалежності чи національних інтересів». Насамперед Президент України наголошує, що угода має бути підписана на «умовах незалежності України».

16 квітня Володимир Зеленський заявив, що мирний договір із Росією може складатися з двох документів, одним із яких буде договір про гарантії безпеки для України, а інший – двостороння угода про відносини України та РФ.

Радник голови Офісу президента та член делегації України на переговорах з Росією Михайло Подоляк в інтерв'ю «Радіо Свобода» 29 квітня додав, що йдеться не про «договор про дружбу та мир» з РФ, а про «червоні лінії» для цієї країни.

«Нам потрібно зафіксувати позиції, які будуть для Росії "червоними лініями", що на територію України жодна разу ця країна більше зайти не зможе», – зазначив Михайло Подоляк.

Одним із ключових аспектів мирної угоди між Україною та Російською Федерацією, яка буде укладена після переговорного процесу, за словами Михайла Подоляка, є негайне припинення вогню та виведення російських військ із території України.

Отже, ніхто з представників української влади не розглядає поділ території РФ як умову мирного договору. Насамперед мета угод з Росією — це збереження незалежності та суверенітету України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись