Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ готують провокацію на місці масового поховання жертв чуми в Одесі.

Таку вигадку поширили представники міністерства оборони Росії. «Для цього у густонаселеному районі міста поблизу станції техобслуговування обласної швидкої допомоги, де розташоване місце поховання жертв чуми, підрозділи ЗСУ планують розмістити комплекс ППО або його макет», – розповів начальник Національного центру управління обороною Росії Михайло Мізінцев. За його словами, під час цієї провокації можуть постраждати сотні мирних жителів. Генерал-полковник також зазначив, що якщо російські військові завдадуть по комплексу удару, то Київ поширить у ЗМІ інформацію «про виникнення біологічної небезпеки нібито з вини російських військових».

В Одесі справді є цвинтар, на якому лежать тисячі жертв епідемій чуми 1812-го, а також 1829 і 1837 років. Йдеться про відому гору, названу в народі «Чумкою». В обласній санітарно-епідеміологічній станції неодноразово попереджали: чіпати Чумну гору і все, що в ній зберігається, в жодному разі не можна. І хоча ризик зараження мінімальний, але він все ж є. Епідеміолог Валерій Сушко каже, що чума – хвороба не така живуча, як, наприклад, сибірська виразка, тож нічого боятися.

Речник начальника Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук наголосив, що так звана новина про провокацію є частиною інформаційно-психологічної операції Росії, метою якої є нагнітання панічних настроїв серед українців.

«Ще одна мета – проведення ворогом інформаційно-психологічної операції та «інформаційне алібі» для застосування зброї масової поразки в Україні», – додав Братчук.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись