Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Колишня омбудсмен України Людмила Денісова зізналася, що брехала про сексуальні злочини російських солдатів на українській території.

Таку дезінформацію поширюють російські ЗМІ. Цей фейк пізніше озвучив і постійний представник Росії в ООН Василь Небензя в інтерв’ю ВВС у програмі HardTalk. Російські пропагандисти посилаються на інтерв’ю колишнього омбудсмена українському виданню LB.ua, пише StopFake. Людмила Денісова не визнавала, що поширювала фейки про сексуальні злочини російських солдатів по відношенню до жителів України. Вона лише погодилася, що використала неетичну лексику щодо ймовірних сексуальних злочинів, і це могло стати додатковою травмою для жертв російських злочинів.

Людмила Денісова кілька разів повторила, що використовувала таку лексику, «яку було запропоновано самими потерпілими» та «психологами, що працюють на лінії психологічної підтримки UNICEF».

Пропагандисти також наводять як приклад фейку те, що Денісова нібито повідомила, що «вигадала зґвалтування дітей військовослужбовцями ЗС РФ під час виступу перед італійським парламентом для того, щоб домогтися постачання зброї Києву». Але у повному варіанті цитати, фрагменти яких використали пропагандисти для свого «підтвердження», теж немає ніяких зізнань з боку Денісової, що ці історії були «вигаданими».

Навпаки — Людмила Денісова наголосила, що якраз хотіла використати сам факт свого виступу в італійському парламенті, щоб пояснити, чому важливо говорити про російські злочини.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись