Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Одещині виявили холеру.

Такі вкиди поширили деякі блогери. Буцімто факти захворювання на холеру виявили у лікарнях Одеси та в місті Кілія.

У пресслужбі Одеської міської ради заявили, що наразі ні Одесі, ні в Одеській області не підтверджено жодного випадку захворювання на холеру. У мерії додали, що захворюваність на холеру визначається не під час огляду лікарем, а виключно лабораторно-бактеріологічним аналізом.

Керівник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко назвав повною маячнею інформацію про нібито холеру в Кілії.

«Щоденно ми перевіряємо не просто якість води, а усіх людей, які приїздять в область з інших регіонів, де є підвищений ризик захворювання на холеру через бойові дії», – розповів Марченко у відеозверненні. Він зазначив, що такі заходи проводяться – це одне з «головних завдань, так само як і оборона Одещини».

Очільник Одещини закликав жителів «не реагувати передчасно на будь-яку інформацію», яку «викидають деякі особи заради швидкого хайпу».

За словами речника Одеської обласної військової адміністрації Сергія Братчука, такі чутки – це чергова спроба шляхом вкидання фейку відвернути увагу від ситуації, що виникла внаслідок дій загарбників у тимчасово окупованому Маріуполі. Він наголосив, що російські окупанти стоять перед загрозою масштабної епідемії у Маріуполі.

«Щоб відвернути увагу, інформаційно перебити це, розганяються фейки про нібито наявність таких проблем в Одесі та Миколаєві», – наголосив речник Братчук, зауваживши, що вторгнення армії Росії супроводжується випаленою землею та епідеміями.

Ще одна мета проведення ворогом цієї інформаційно-психологічної операції, вважає речник Одеської ОВА – спроба створити «інформаційне алібі для можливого застосування зброї масового ураження в Україні».

Також Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє, що спалахів холери не заерєстровано в жодному населеному пункті України і холера не знайдена в жодній із водоймищ України. Там наголошують, що холера – це гостре інфекційне захворювання, що розвивається при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae. Найкращим способом профілактики хвороби є вакцинація, а не ліки.

У РНБО спростовують інформацію, що не можна нічого мити сирою водою, купатися у водоймах начебто через зараження води. І наголошують, що для приготування їжі слід користуватися бутильованою водою, а також кип'ятити воду для вживання, тоді бактерія помирає при кип'ятінні води.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись