Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський використовував хромакей, щоб імітувати свою присутність в Україні.

У соцмережах на іноземну авдиторію поширюють фото Володимира Зеленського на тлі хромакею, зазначаючи, що таким чином він імітує свою присутність в Україні та поїздки на фронт. У таких дописах Зеленського звинувачують у «втечі».

Фактчекери Check Your Fact повідомили, що насправді технологію використали, щоб Зеленський з’являвся у вигляді голограми на кількох великих європейських технологічних конференціях. Нагадаємо, в українському сегменті соцмереж подібні фейки Росія вкидувала від початку великої війни, закидаючи Зеленському «зраду власного народу». Разом з цим, російська пропаганда намагалися поширити серед українців меседж, що «Зеленському не можна довіряти», що варто «тікати з України або здаватися російським військовим» тощо. Тож припускаємо, що мета цього фейку, поширеного на іноземну авдиторію, така сама — підірвати довіру до українського президента. До речі, цитата Зеленського «I need ammunition, not a ride» («Мені потрібна зброя, а не евакуація») уже стала загальновідомою серед іноземців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись