Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція New York Times повідомив, що Росія майже не постраждала від санкцій.

Ця маніпулятивна теза, яку поширили російські медіа, є частиною меседжів про буцімто «недієвість західних санкцій проти РФ» та про те, що «антиросійські санкції болючіше б’ють по Європі, аніж РФ». Як «доказ», що «Росія майже не постраждала від санкцій» цього разу російські пропагандисти використали статтю New York Times. Насправді цієї тези там немає.

Як пише EUvsDisinfo, російські медіа спотворили оригінал статті NYT, у якій йшлося: «Через чотири місяці після початку війни в Україні країни, які виступають проти Росії, стикаються зі зростаючими економічними труднощами, незважаючи на те, що санкції та ембарго на енергоносії мало впливають на військову кампанію президента Росії Володимира Путіна чи його політичне становище усередині країни». Тобто ця частина матеріалу стосувалася не економіки Росії, а саме становище Путіна та його наміри продовжувати війну проти України. «Зображення антиросійських санкцій марними — це повторюваний наратив прокремлівської дезінформації. Крім того, частою технікою прокремлівських ЗМІ є спотворення статей у західних ЗМІ, щоб вони виглядали як підтримка прокремлівських наративів дезінформації», — додали фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись