Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Захід хоче воювати проти Росії до останнього українця.

Цю маніпулятивну тезу поширюють різні прокремлівські спікери, слід за ними й російські медіа. Російська пропаганда також говорить, що, окрім українців, «колективний Захід» нібито має намір пожертвувати жителями країн Балтії та Польщі.

Як пише StopFake, заклик «воювати до останнього українця» приписують прем’єру Британії Борису Джонсону. Насправді Джонсон не закликав українців гинути, а навпаки, попереджав росіян, що українці захищатимуть свою країну — і якщо треба — до останньої краплі крові. Лідери Великої сімки так само не підштовхували Україну воювати «до останнього українця», натомість вони висловили готовність розділити тягар цієї боротьби і зобов'язалися надавати Україні безстрокову підтримку в захисті від російської агресії.

Наратив про «зовнішнє управління Україною з боку Заходу» Росія просуває вже давно, до початку великої війни «Детектор медіа» фіксував у соцмережах активізацію риторики про те, що «колективний Захід» нібито підштовхує Україну на війну з Росією; уже після 24 лютого 2022 року російська пропаганда почала ширити меседж, що постачання зброї Заходом буцімто свідчить про бажання західних країн «продовжувати війну в України заради власних вигод». Таким чином РФ намагається демонізувати «колективний Захід» та виставити себе в «позитивному» контексті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись