Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський відмовився від використання літер V та Z у своєму імені

Фейк про те, що президент України Володимир Зеленський відмовився від квикористання двох літер у латинській транслітерації свого імені поширюють у мережі. Як доказ цього факту додають обкладинку журналу TIME, на якій літера M виглядає немов роги над світлиною президента, яку розмістили на обкладинці. У таких повідомленнях додають, що ці «роги» напевно вказують на щось. Насправді, як пише проєкт Maldita, журнал TIME не видавав номеру із такою обкладинкою, та й в редакції медіа заперечують, що видавали такий номер. Сам Зеленський, звісно, також не робив заяв щодо відмови від літер у своєму імені. 

«На обкладинці також є заголовок із якого нібито стає зрозуміло, що Володимир Зеленський відмовився від використання літер V і Z у своєму імені та прізвищі, а ЗМІ нібито шукають альтернативу цим літерам. Цей фейк почали поширювати після того, як Литва, Латвія та Молдова заборонили використовувати зображення літери Z у громадських місцях, оскільки нею росіяни позначають свою військову техніку та використовують як елемент воєнної пропаганди», — пишуть фактчекери. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись