Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Мійський голова Харкова Ігор Терехов загнав всіх місцевих школярів у метро

Новини із таким заголовком поширюють російські пропагандистські ЗМІ та анонімні телеграм-канали. У повідомленнях йдеться, що мер Харкова нібито загнав всіх харківських школярів на станції метро, адже саме там зараз вчителі проводитимуть уроки, а не в приміщеннях шкіл. Як повідомляє Харківський антикорупційний центр, російські ЗМІ маніпулюють на основі новин сайту Харківської міськради про уроки для дітей, які проводяться на станціях метро. Зокрема, в новинах йшлося, що вчителі проводять уроки для дітей, які ховаються у Харківському метрополітені від обстрілів. Навчальні заняття щодня проходять на станціях метро «Студентська», «Академіка Павлова» та «Захисників України».

Проте російські ЗМІ стверджують, що школярів у приміщення метрополітену саме заганяють на уроки. Однак уроки в метро — вимушена міра, яку довелося запровадити через дії російських військових у Харкові, які постійно обстрілюють місто й руйнують не лише об'єкти інфраструктури, а й житлові будинки, школи тощо. До слова, на кінець березня у Харкові через російські обстрілди було зруйновано 70 шкіл та 54 дитячих садочків.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись