Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський сів на коліна Санта-Клаусу та попросив ще 50 мільярдів доларів

Фактчекери видання Myth Detector зафіксували поширення в російських телеграм-каналах фотоколажу, де начебто Володимир Зеленський сидить на колінах у Санта-Клауса і «просить у нього ще 50 мільярдів доларів». Це — фейк.

Його створило американське видання сатиричних вигаданих новин Babylon Bee. Сьогодні на головній сторінці цього видання — новина про те, що Макс залишиться на посаді гендиректора Твіттера, якщо порахують голоси, що надійшли поштою. А також, що Каїн вбив Авеля в полі,  а не вдома, аби цього не побачив ельф на камінній поличці. Очевидно, що новина про Зеленського стосувалася підписання президентом США Джозефом Байденом бюджету на наступний рік, в якому на допомогу Україні та союзникам виділено 45 мільярдів доларів. Цього року фінансова допомога Україні становить 28 мільярдів доларів — і це без урахування вартості зброї, що була передана партнерами української армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись