Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російська армія влучила в готель у Києві з іноземними радниками і найманцями

Таку інформацію поширюють російські ресурси. Нібито одна з ракет влучила в київський готель, де проживали іноземні радники та найманці.

Мовляв, російські солдати знали, що у готелі поселився «хтось важливий», тож обрали його ціллю. Також пропагандисти поширили інформацію, що у готелі Alfavito та палаці «Україна», який розташований за 100 метрів, обидві будівлі зазнали значних пошкоджень від удару ракети, «сиділи цікаві персони — західні та українські, з погонами й без».

Після того, як мер Києва Віталій Кличко повідомив, що під час атаки на Київ поранено журналіста з Японії, російські пропагандисти заявили, що він ніякий не журналіст: «Ага, а на фронті всі "водії"».

Щоб виправдати вчинений терор і свою агресію проти мирного населення, пропагандисти зазначили, що це помста за нібито знищений у тоді ще окупованому Херсоні готель, де загинув зрадник України, колаборант і ексдепутат Верховної Ради Олексій Журавко, а також за вибух у готелі в тимчасово окупованому Донецьку, де постраждали колишній голова «Роскосмосу», керівник групи військових радників Росії Дмитро Рогозін і керівник так званого «уряду» Донецької окупованої території Віталій Хоценко.

Після вибуху в донецькому готелі пропагандисти залякували Україну, що Росія почне завдавати ударів по місцях, де розміщуються українські топчиновники силових відомств. Якби їхньою ціллю були саме силові структури, то вони б не руйнували готель, в якому журналісти багато років поспіль проводили різні конференції та тренінги. Зокрема там зупинялися білоруські журналісти та блогери, для яких ГО «Детектор медіа» у 2019 році проводила тренінги у межах проєкту «Школа якісних медіа». Також би не руйнували палац «Україна», де у ці дні зазвичай відбуваються новорічні вистави для дітей. На щастя, у палаці «Україна» постраждала лише одна людина, отримавши незначні пошкодження ноги.

Японський журналіст біля готелю у центрі Києва
Готель до і після атаки
Палац "Україна", в якому сьогодні дивом не було дітей

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись