Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський нібито переховувався у бункерах від російської армії

Пропагандисти стверджують в соціальних мережах, що президент України Володимир Зеленський нібито ховався від армії Росії у бункерах дві доби. Мовляв, тоді до нього неможливо було додзвонитись. Агітпроп поширює цю інформацію з посиланням на заяву ексгенсека НАТО Єнса Столтенберга. Втім це - маніпуляція.

На неї звертає увагу Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Його фахівці з’ясували, що російська пропаганда перекрутила слова Столтенберга в інтерв’ю FT, в якому він насправді говорив про труднощі зі зв’язком і посилені заходи безпеки, до яких довелося вдаватися у перші дні повномасштабного вторгнення, коли російські війська були у безпосередній близькості від Києва. Коментуючи поведінку Зеленського після початку повномасштабного вторгнення Столтенберг визнав, що «повністю недооцінив» президента України.  

Пропаганда намагається представити президента України як слабкого, нерішучого лідера, що нібито в критичні моменти ховається, а не діє. Російська пропаганда також намагається відвернути увагу від критики Володимира Путіна, якого часто називають «бункерним диктатором» через його прихильність до ізоляції та страхів за власну безпеку. Поширення фейкової інформації про Зеленського має на меті зняти цей образ із Путіна і знизити гостроту критики в його бік.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись