Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «інфраструктурна війна»

Як стверджують пропагандисти, Президент України Володимир Зеленський, віддаючи накази бити по енергетичній, паливній і транспортній інфраструктурі Росії, розвʼязав «інфраструктурну війну». Вона полягає в тому, що Україна обстрілює російські обʼєкти критичної інфраструктури, наприклад, нафтопереробні заводи (НПЗ), а Росія, своєю чергою, «бʼє у відповідь». Зеленський нібито розпочав «інфраструктурну гру», свідомо розуміючи, що підставляє свій народ під масштабну кризу. Відповідно, після цього, за словами пропагандистів, Кремль начебто має всі підстави для того, щоб повністю знищити українську енергетичну інфраструктуру. Однак цього не відбувається, оскільки Путін «не хоче, щоб українці страждали». 

Пропагандисти стверджують, начебто з вини України «інфраструктурною війною» вже займається й Росія. Але Україна, на відміну від Росії, нібито не може атакувати обʼєкти, що знаходяться на далекій відстані, через брак далекобійних озброєнь, тому б'є по прикордонних цілях: мостах, енергооб'єктах, залізниці тощо. Згідно з російською пропагандою, як буде в ЗСУ спроможність, то українські військові «обов'язково» битимуть по ТЕЦ і ТЕС у Росії. 

За словами Володимира Зеленського, Україна ніколи не атакує російську цивільну інфраструктуру. Україна використовує свої дрони та БПЛА для атак саме по тих об'єктах інфраструктури Росії, які дозволяють тій продовжувати вести загарбницьку війну. Атаками на ті ж НПЗ Україна має на меті дестабілізувати внутрішній російський ринок палива, а також скоротити доходи Росії від експорту нафти, єдиного найбільшого джерела прибутку цієї держави, яка обходить санкції США, ЄС та інших партнерів України. За даними Bloomberg, тільки у 2023 році чисті бюджетні доходи Росії від нафти та газу становили близько $99,3 млрд. А надходження конкретно від нафтового експорту – близько 27,5% від загального, який у 2023-му склав $360 млрд, за даними одного з російських медіа.

Тези про «інфраструктурну війну» російські пропагандисти використовують, щоб залякувати новими атаками Росії на інфраструктуру України зимою. А вину в атаках перекладають на Україну. Мовляв, українська влада зробила помилку, коли почала бити по обʼєктах критичної інфраструктури Росії, тож тепер пересічні українці поплатяться за це. Тобто пропагандисти повністю заперечують право України захищатися. Водночас Росія почала здійснювати обстріли критичної інфраструктури України ще два роки тому, 10 жовтня 2022 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись