Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Західні санкції проти Росії — марні

Російська пропаганда створює для росіян враження поміркованого оптимізму Кремля щодо показників економіки внаслідок антиросійських санкцій. Росія звинувачує Захід у «ірраціональності та нелогічності санкцій, що спровокували хаос і дестабілізацію світових економічних зв’язків» і наполягає на їх скасуванні. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров звинуватив Захід у невиконанні обіцянки анулювати санкції на експорт російського зерна та добрив на світові ринки в межах «зернової угоди» з Україною.

Як пише Центр протидії дезінформації, через війну економіка Росії йде до одного з найтриваліших спадів за всю свою історію. Ймовірними є кілька сценаріїв багаторічної депресії російської економіки. Перший варіант — «інерційний»: дно буде досягнуто у 2023 році на 8,3% нижче рівня 2021 року. Другий — «стресовий»: максимальне падіння ВВП у 2024 році на 11,9% від довоєнного року. Третій — «цільовий»: у 2022 падіння на 2,9% та відновлення зростання економіки в 16,9% у 2030 році.

Російська пропаганда постійно намагається переконати світ у тому, що санкції не дієві, мовляв, тому їх потрібно скасувати. Якби санкції справді не діяли, то Росії не потрібно було б докладати стільки зусиль для їх скасування. Раніше пропагандисти вдавалися до енергетичного шантажу та переконували, що Європа отримає дешевий російський газ в обмін на лояльність до Росії. Також пропагандисти переконані, що країни Європи, що намагаються «покарати» Росію, вже активно платять за це.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись