Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Поляки вимагають від України повернути майно, втрачене після Другої Світової

Російські медіа масово поширюють фейк про «тисячі позовів», з якими начебто звернулися нащадки поляків, що жили у Львові до 1939 року, з вимогами повернути їм квартири. Насправді таких позовів не існує

У своїх матеріалах російські ЗМІ посилаються на статтю видання «Страна», яке багато років просуває проросійські тези. Цього разу видання взяло коментар у голови польської організації «Реституція Кресов» Конрада Ренкаса, який заявив, що такі позови підготовлені. Але під час війни їх вирішили не подавати до суду. Натомість російські ЗМІ написали, що українські суди вже «завалені» цими позовами.

Як пише StopFake, тема реституції – тобто повернення майна або компенсації за нього – від України Польщі виникла ще у 2015 році. І так само про це почав говорити тоді Конрад Ренкас, який раніше очолював проросійську польську партію «Смена», підтримував анексію Криму та просував російську дезінформацію. Тоді ж польські експерти закликали не поширювати цей фейк та пояснили його мету: погіршити ставлення українців до ЄС.

Зазначимо, ані українське, ані законодавство ЄС  не має механізмів реституції.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись