Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід створює нацистську організацію, яка спрямована проти білорусів та росіян

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях розповідається, що Україна «розповсюджує» нацизм по всій Європі, так що там почали ставити пам’ятники нацистам. Автори впевнені, що Україна підбурює Захід, аби той створив організацію, яка може знищити білорусів та росіян. 

Кейс опрацювали аналітики проєкту EU vs Disinfo, які пояснюють, що жодна із цих тез не є правдивою. Ні про пам'ятники, ні про «нацистські організації». Міф про нацистську Європу використовував Кремль після того, як Росія напала на Україну та незаконно анексувала Крим ще у 2014 році. У такий спосіб Москва досі намагається постати жертвою, яка нібито потерпає від рук західних лідерів. Мовляв, «нацистську» Україну підтримують такі ж самі «нацисти». 

На підтримку тези про «європейські нацистські організації» пропагандисти наводять у приклад ситуацію, коли в Естонії нібито заборонили росіянам та білорусам використовувати на своїй території зброю. Насправді в країні дозволи на видачу зброї стануть недійсними для громадян країн, які не входять до ЄС та НАТО. Зміни торкнуться не лише етнічних росіян чи білорусів, які проживають на території Естонії. Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс  запевнив, що обмеження — прямий наслідок неспровокованої російської агресії в Україні. Тобто будь-які обмеження, які торкаються росіян чи білорусів, Москва маркує як «нацистські». Однак це лишень відповідь на російську агресію. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись