Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці спалили болгарські прапори в Києві

У соціальних мережах, зокрема в російському сегменті телеграму, поширили інформацію про нібито спалення українцями болгарських прапорів у Києві. Автори дописують, що українці, мовляв, убивають різні народи і це стало однією з причин для повномасштабного вторгнення. Також до публікацій додають відеодоказ. 

Фактчекери проєкту StopFake дослідили цей кейс та визначили, що інцидент зі спаленням прапора Болгарії справді трапився. Однак не в Україні й не за участі українців. Тобто жодного стосунку до України це відео не має. Інцидент відбувся в Македонії у 2021 році під час масового заходу. Болгарські медіа висвітлювати інформацію про акт вандалізму над їхнім прапором. 

Проте фактчекери додають, що один з інцидентів з болгарським прапором таки відбувся у Києві. У 2015 році до української столиці з офіційним візитом прибув тодішній президент Болгарії Росен Плевнелієв. Київ попередньо прикрасили українськими та болгарськими прапорами. Згодом уночі невідомі зірвали прапор Болгарії та порвали його. Але у ході розслідування з’ясувалося, що люди прийняли прапор Болгарії за російський. Це, як пояснив затриманий, був єдиний привід акту вандалізму. Тобто не йдеться про ненависть до болгар чи бажання їх знищити як націю. 

Пропагандисти намагаються зобразити українців ненависними до інших культур, релігій чи народів.  У такий спосіб вони демонізують їх та виправдовують широкомасштабне вторгнення на українські землі. Мовляв, українці не шанують нікого. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись