Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЮНІСЕФ без згоди українців збирає їхні персональні дані та передає третім особам.

Таку інформацію поширює у соціальних мережах блогер Сергій Гула. Він опублікував відео, у якому застерігає українців не подавати заявки на гуманітарну допомогу від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Мовляв, організація не запитує дозвіл на обробку персональних даних, не встановлює обмежень щодо передачі зібраних даних третім особам та не надає гарантій безпеки даних. Це — неправда.

Для подачі заявки на отримання допомоги від ЮНІСЕФ українці мають дати згоду на обробку персональних даних. ЮНІСЕФ має право ділитися цими даними лише з іншими гуманітарними організаціями, Міністерством соціального захисту України та банками для здійснення виплат за програмою. Програма грошової допомоги від ЮНІСЕФ «Спільно» — це додаткова підтримка під час війни для багатодітних українських сімей (троє і більше неповнолітніх дітей) або родин, де є принаймні одна дитина з інвалідністю до 18 років. Як дослідили фактчекери VoxCheck, для отримання грошової допомоги у рамках цієї програми справді треба вказати персональні дані членів родини, щоб перевірити відповідність критеріям програми. Отримана персональна інформація зберігатиметься в ЮНІСЕФ не більше 5 років від моменту її останнього використання. Організація стверджує, що зберігає інформацію на захищеному сервері з використанням методів шифрування даних.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись