Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фонд Сергія Притули збирає пожертви на ядерну зброю.

Таке повідомлення опублікували у проросійському телеграмканалі Легитимный. Мовляв, Сергій Притула, розпочав збір коштів на ядерну зброю, не усвідомлюючи наслідків своїх дій. Але це — фейк.

Благодійний Фонд Сергія Притули ніколи не заявляв про збір коштів на ядерну зброю. Детальнішу інформацію про основні напрямки роботи Фонду можна знайти на його сайті. Про те, що Притула може зібрати кошти на будь-які потреби української армії жартували у соцмережах після рекордного збору понад 600 мільйонів гривень на закупівлю турецьких безпілотників «Байрактар». Серед іншого, користувачі соцмереж припускали, що наступний збір буде відкрито для закупівлі ядерної зброї. Однак реалізувати таке неможливо. У жовтні 1991 року Україна ухвалила Заяву про без’ядерний статус, а в 1994 році його остаточно задекларувала. Тож ні держава Україна, ні її громадяни не можуть за бажанням «купити» та використати ядерну зброю. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись