Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття На Волині шахраї рекламували фейковий розіграш ноутбуку HP та Iphone 13 прикриваючись супермаркетом АТБ.

У соціальній мережі Facebook для мешканців Волині поширювали повідомлення про фейковий розіграш від мережі супермаркетів АТБ, нібито до 29-річчя мережі. Учасникам так званого розіграшу обіцяли подарувати кілька ноутбуків HP та Iphone 13. Чергову шахрайську схему виявили фактчекери проєкту Брехунець. Шахраї пропонували усім бажаючим зареєструватись для участі у розіграші через спеціальну форму. Далі потрібно було обрати «безкоштовну подарункову карту» та завантажити документ із невідомим вмістом, ймовірно вірусом чи іншим програмним налаштуванням, яке зловмисники використовують щоб отримати віддалений доступ до особистих пристроїв та інформації них.

Інформацію про фейковий розіграш спростували на офіційній сторінці торговельної мережі «АТБ» у Facebook. Представники АТБ закликають бути пильними та уважними, не брати участь у шахрайських акціях, а правдиву інформацію щодо акційних пропозицій радять шукати на офіційному сайті компанії та на офіційних сторінках у соцмережах. Раніше ми писали про шахрайську схему, яка нібито гарантувала мешканцям Волині виплати від 9800 грн від Європейського Союзу, натомість зловмисники намагались викрасти дані банківських карток.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись