Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Європейці втомилися, «бурхливий роман європейців із українцями завершується».

Українські біженці, які втекли від розв'язаної Росією широкомасштабної війни і знайшли прихисток в європейських країнах, не дають спокою російським пропагандистам. 2 липня у прокремлівських телеграм-каналах і ЗМІ відбувся сплеск кількості повідомлень з меседжем «Велика Британія, Бельгія, Словаччина, Польща втомилися від українців і виганятимуть вимушених переселенців на вулицю».

Заступник голови ради безпеки Росії Дмитро Медведєв порівняв українських біженців і Польщу з кризою у подружніх стосунках: «Схоже, бурхливий роман європейців із українцями завершується. Їх уже не хочуть, від них втомилися. Шалені поляки згадали про свій шалений націоналізм. Нагадують криком майже чотирьом мільйонам українців, які розмістилися у них у країні, про те, що вони у Польщі». Він вважає, що «почуття, що згасають, не запалити знову жодними обіцянками майбутнього нешвидкого і нерівного шлюбу (міфічного вступу до ЄС)» і що українцям треба «для власного блага швидше розірвати цей шлюбний союз назавжди».

Анонімні канали у телеграмі поширювали відео з жінкою, яка закликала викинути українців із Польщі голими руками, бо, мовляв, вони зазналися. В інших матеріалах у російських медіа описують, що українці в Європі «дивляться на хліб як на сміття», «вимагають розкоші», що європейці і британці обурюються пияцтвом і хамством українських біженців . І обов’язково підкреслюють, що з 1 липня уряд Польщі більше не виплачуватиме допомогу українським біженцям.

Фактчекери з Mythdetector повідомили, що з 1 липня допомога припиниться лише для тих українських біженців, які прожили у Польщі 120 днів, виплата допомоги для решти біженців продовжиться. Заступник міністра внутрішніх справ Польщі, комісар уряду у справах біженців Павло Шефернакер зазначив, що за чотири місяці після початку російсько-української війни уряд Польщі перейшов на новий етап допомоги біженцям. Він заявив, що з-поміж українських біженців песелі (ідентифікаційний номер) отримали близько 1,2 млн людей, з них понад 500 тисяч наразі перебувають у працездатному віці. Уряд Польщі сприятиме їм, щоб вони змогли адаптуватися та працювати. За словами Шефернакера, більше половини працездатних біженців уже розпочали роботу.

За даними ООН на 28 червня, з моменту вторгнення Росії в Україну до Польщі прибули 4 312 612 українських біженців. У рамках допомоги з боку Польщі з 16 березня 2022 року набуло чинності регулювання, згідно з яким уряд Польщі допомагатиме місцевим жителям, які надають житло та харчування українським біженцям, по 40 злотих на день на дорослу людину. Допомога діє протягом 120 днів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись