Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американці розмістили 200 ядерних бомб в шести країнах Європи.

Російські ЗМІ з посиланням на слова президента Росії Володимира Путіна поширюють маніпулятивні статті про те, що в Європі «розміщено 200 ядерних тактичних боєзапасів США», які «несуть загрозу» Росії та Білорусі. Вказується, що Росія та Білорусь «зобов'язані забезпечити свою безпеку у зв'язку з цим». Також у матеріалах перекладається вина за агресивну політику Росії на Північноатлантичний Альянс: «нинішню кризову ситуацію спровокували країни НАТО, які проголосили себе ядерним альянсом».

Як пишуть фактчекери StopFake, російський президент Володимир Путін вдався до прийому маніпулювання фактами, заявляючи про "загрозу" ядерного удару з боку країн НАТО. Північноатлантичний Альянс ніколи не загрожував Росії запуском боєголовок на відміну від вищих кремлівських чиновників. Наприклад, у травні 2022 року заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив про «можливість переходу конфлікту з НАТО в ядерну війну», а речник МЗС Росії Марія Захарова 12 червня безпосередньо пригрозила ядерним ударом по Польщі.

Без додаткового контексту дані Путіна про 200 тактичних ядерних боєзарядів, що зберігаються в Європі, справді можуть здатися загрозливими. Однак російський президент, розмірковуючи на тему «безпеки» своєї країни, свідомо не повідомив, скільки аналогічних боєголовок на озброєнні Росії.

Згідно з аналітиками НАТО, тактичний ядерний арсенал Росії перевершує запаси США в Європі приблизно вдесятеро. За оцінками експертів НАТО станом на 2020 рік, у російських сховищах знаходиться від 1500 до 2000 одиниць ядерних боєзарядів у порівнянні зі 150-200 американськими бомбами вільного падіння, які знаходяться на спеціальних сховищах у Європі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись