Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Американці розмістили 200 ядерних бомб в шести країнах Європи.

Російські ЗМІ з посиланням на слова президента Росії Володимира Путіна поширюють маніпулятивні статті про те, що в Європі «розміщено 200 ядерних тактичних боєзапасів США», які «несуть загрозу» Росії та Білорусі. Вказується, що Росія та Білорусь «зобов'язані забезпечити свою безпеку у зв'язку з цим». Також у матеріалах перекладається вина за агресивну політику Росії на Північноатлантичний Альянс: «нинішню кризову ситуацію спровокували країни НАТО, які проголосили себе ядерним альянсом».

Як пишуть фактчекери StopFake, російський президент Володимир Путін вдався до прийому маніпулювання фактами, заявляючи про "загрозу" ядерного удару з боку країн НАТО. Північноатлантичний Альянс ніколи не загрожував Росії запуском боєголовок на відміну від вищих кремлівських чиновників. Наприклад, у травні 2022 року заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив про «можливість переходу конфлікту з НАТО в ядерну війну», а речник МЗС Росії Марія Захарова 12 червня безпосередньо пригрозила ядерним ударом по Польщі.

Без додаткового контексту дані Путіна про 200 тактичних ядерних боєзарядів, що зберігаються в Європі, справді можуть здатися загрозливими. Однак російський президент, розмірковуючи на тему «безпеки» своєї країни, свідомо не повідомив, скільки аналогічних боєголовок на озброєнні Росії.

Згідно з аналітиками НАТО, тактичний ядерний арсенал Росії перевершує запаси США в Європі приблизно вдесятеро. За оцінками експертів НАТО станом на 2020 рік, у російських сховищах знаходиться від 1500 до 2000 одиниць ядерних боєзарядів у порівнянні зі 150-200 американськими бомбами вільного падіння, які знаходяться на спеціальних сховищах у Європі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join