Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як російська пропаганда створила за допомогою штучного інтелекту та поширює маніпулятивне відео з Джо Байденом

Автори видання Wired дослідили, як російська мережа пропаганди використала штучний інтелект для створення фейкового відео з президентом США Джо Байденом. Це відео з назвою Bye Bye Biden активно поширювали у соціальних мережах і набрало мільйони переглядів. У відео Байден зображений у негативному світлі - на ньому видно ознаки того, що він нібито страждає на старечий маразм, а в заяви створено так, ніби він підтримує нелегальних мігрантів більше, ніж громадян США. Для маніпуляції використовували технологію дипфейків, де зовнішність акторів змінювалася, щоб нагадувати Байдена та колишнього президента Дональда Трампа.

Фахівці видання відзначили невідповідності у відео, що вказує на поспішне виробництво відео. Наприклад, рухи губ персонажів не завжди співпадали з озвучкою, а їх мова тіла виглядала неприродно. Неоднозначність дипфейку ускладнює глядачам визначення його достовірності. Це є тактикою «дивідендів брехні» — зростання скептицизму щодо правдивості інформації через надто високу поширеність фейкових матеріалів. Ця тактика ускладнює виявлення і видалення такого контенту в соціальних мережах, дозволяючи йому краще поширюватися.

Використання ШІ у дезінформаційних кампаніях викликає зростаюче занепокоєння. З розвитком і доступністю інструментів ШІ збільшується потенціал для створення більш переконливого фейкового контенту, що ставить значні виклики для підтримки громадської довіри та політичної стабільності.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись