Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Інформація про підготовку евакуації місцевої влади з деяких районів Запорізької області

Пропагандисти поширюють інформацію про нібито підготовку до евакуації влади з Оріхівського та Гуляйпільського районів Запорізької області. Мовляв про це заявив координатор так званого Миколаївського підпілля. Утім це - фейк.

На нього звернув увагу Центр протидії дезінформації при РНБО. Його фахівці перевірили інформацію у голови Пологівської РВА Артура Крупського, який підтвердив, що ця інформація не відповідає дійсності.

На недостовірність також вказує кілька неточностей. По-перше, Оріхівський і Гуляйпільський райони були ліквідовані у 2020 році відповідно до постанови Верховної Ради України № 807-IX від 17 липня 2020 року. На їх основі було створено укрупнений Пологівський район. По-друге, «новина» про екстрену евакуацію базується на хибній інтерпретації інформації про проведення на обласному рівні засідання Координаційного штабу з підготовки планів евакуаційних робіт на випадок надзвичайних ситуацій. Такі заходи регулярно проводяться як на районному, так і на обласному рівні, включаючи планові навчання з евакуації. Крім того, значна частина Пологівського району перебуває у зоні активних бойових дій, тому евакуація цивільних з населених пунктів поблизу лінії зіткнення відбувається щодня.

Поширюючи подібні фейки, російські пропагандисти намагаються посіяти паніку серед місцевого населення та дискредитувати місцеву владу. У такий спосіб вони намагаються викликати у людей відчуття невизначеності та страху. Мовляв, ситуація є настільки критичною, що місцева влада планує евакуюватися, а отже не здатна впоратися із ситуацією і залишає своїх громадян напризволяще. Це може підривати довіру до української влади, викликаючи сумніви у її спроможності захистити населення та забезпечити порядок.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись