Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Інформація про підготовку евакуації місцевої влади з деяких районів Запорізької області

Пропагандисти поширюють інформацію про нібито підготовку до евакуації влади з Оріхівського та Гуляйпільського районів Запорізької області. Мовляв про це заявив координатор так званого Миколаївського підпілля. Утім це - фейк.

На нього звернув увагу Центр протидії дезінформації при РНБО. Його фахівці перевірили інформацію у голови Пологівської РВА Артура Крупського, який підтвердив, що ця інформація не відповідає дійсності.

На недостовірність також вказує кілька неточностей. По-перше, Оріхівський і Гуляйпільський райони були ліквідовані у 2020 році відповідно до постанови Верховної Ради України № 807-IX від 17 липня 2020 року. На їх основі було створено укрупнений Пологівський район. По-друге, «новина» про екстрену евакуацію базується на хибній інтерпретації інформації про проведення на обласному рівні засідання Координаційного штабу з підготовки планів евакуаційних робіт на випадок надзвичайних ситуацій. Такі заходи регулярно проводяться як на районному, так і на обласному рівні, включаючи планові навчання з евакуації. Крім того, значна частина Пологівського району перебуває у зоні активних бойових дій, тому евакуація цивільних з населених пунктів поблизу лінії зіткнення відбувається щодня.

Поширюючи подібні фейки, російські пропагандисти намагаються посіяти паніку серед місцевого населення та дискредитувати місцеву владу. У такий спосіб вони намагаються викликати у людей відчуття невизначеності та страху. Мовляв, ситуація є настільки критичною, що місцева влада планує евакуюватися, а отже не здатна впоратися із ситуацією і залишає своїх громадян напризволяще. Це може підривати довіру до української влади, викликаючи сумніви у її спроможності захистити населення та забезпечити порядок.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join