Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як Росія тестує настрої українського суспільства через псевдоукраїнські фейсбук-сторінки

В українському сегменті фейсбуку знову отримують популярність ворожі групи та сторінки, які маскуються під українські, але фактично контролюються з Вірменії. На них звернули увагу фахівці проєкту «НотаЄнота». Наприклад, на одній із сторінок зустрічається однотипний текст із різними емоційними фото, згенерованими штучним інтелектом. У дописах зустрічаються зображення також військових або поранених, але часто це фотографії з відкритих джерел, на яких зображені люди, непричетні до війни в Україні. Прикладами назв таких сторінок є «Ми Українці Ми Сильні», «Я З України», «Молитва», «Моя Україна», «Жизнь прекрасна». 

Ба більше, фахівці проєкту звертають увагу на один із дописів, який містить російськомовний підпис «жаль, что это фото забьет меньше, чем какой-то голый певец»(шкода, що це фото забʼє менше, ніж якийсь голий співак). Це вказує на те, що сторінки ведуться неносіями мови. Цей допис набрав понад 80 тисяч лайків, і за версією «НотиЄнота» він призначений емоційно впливати на аудиторію сторінки. 

У контактній інформації цих сторінок вказується електронна пошта із російським доменом mail.ru (однакова на всіх сторінках). Крім того, у деяких дописах можна помітити заміну кириличних символів латинськими, такими як a, u, x, i, k, 0, що дозволяє обходити системи блокування.

Загалом на думку «НотиЄнота» такі групи використовуються росіянами для інформаційних втручань, спрямованих на розколу суспільства за тригерними темами, тестування аудиторії на вразливість до патріотичних та емоційних фейків. Після цього людей, які взаємодіють із таким контентом, можна використовувати для таргету на рекламні кампанії та планувати подальші інформаційні атаки, використовуючи виявлені вразливості.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись