Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Колишній чоловік співачки Камалії нібито купив винищувачі для ЗСУ

Користувачі соцмереж знову поширюють інформацію, нібито колишній чоловік співачки Камалії, пакистанець Мохаммад Захур, купив винищувачі для України. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту «НотаЄнота». Вони зʼясували, що Захур насправді не купував винищувачів для України. Камалія особисто спростовувала цю інформацію. Початок цієї історії йде з інтервʼю Камалії у 2022 році, де співачка заявила, що отримала дозвіл від Захура розповісти про факт надання двох винищувачів Україні, але без конкретних подробиць. Як виявилося, вона мала на увазі військову допомогу від Пакистану. Однак цитату спотворено на низці сайтів і соціальних мереж, де чоловікові Камалії приписали придбання літаків.

Фахівці проєкту звернули увагу на цю ситуацію через особливості її повторної появи в українському медіапросторі. Вони зʼясували, що фейк знову поширили на початку січня через одну з фейсбук-сторінок, яка має понад 440 тисяч підписників. У коментарях до допису надається лінк на основну статтю, а доменне ім'я сайту, що поширює цей фейк, розташоване в зоні .su — національному домені верхнього рівня для колишнього Радянського Союзу. Навіть після припинення існування Союзу домен SU залишається російським. Фектчекери зазначають, що з 1993 року адміністратором цього домену є Російський інститут розвитку соціальних мереж (РосНДІРСМ), розташований у Москві. З 2009 року технічне обслуговування цього домену здійснюється «Технічним центром інтернету», що також у Москві.

Найцікавіше, що сторінка, котра поширює цей вкид через .SU, адмініструється трьома особами, які перебувають в Україні. З огляду на це, на думку «НотиЄнота», через сторінки, що публікують «добрі новини» про «підтримку України» від відомих осіб, можуть запускатися фейки, якими тестують аудиторію на реакцію до різних видів впливу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись