Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито витратила 1,2 мільярда на фейки

Пропагандисти, що транслюють проросійську риторику в соцмережах, поширюють відеоролик із символікою британської мовної корпорації ВВС, де стверджується, що Україна нібито витратила 1,2 млрд доларів у 2023 році «на створення фейків про перемоги української армії на фронті». Замовлення, згідно з відео, виконувала одна з «найбільших PR-компаній Британії». Пропагандисти стверджують, що за результатами голова Офісу Президента України Андрій Єрмак нібито «відмовився продовжувати контракт на 2024 рік з британцями», оскільки їхня діяльність «ніяк не допомогла підвищити привабливість мобілізації в Україні». Мовляв, гроші вилетіли в трубу або «були розкрадені за давньою українською традицією». У відеоролику стверджується, нібито цю інформацію виявила незалежна міжнародна група дослідників Bellingcat. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що ВВС ніколи не публікувала подібного відео у своїх соцмережах. Цей ролик, імовірно, є підробкою. Зловмисники використали логотип британської телекомпанії та її дизайн у пропагандистських цілях. Для створення ролика взяли відеозаписи з відкритих джерел (зокрема, зображення Офісу Президента України, Володимира Зеленського та Андрія Єрмака) і стокові відео (зокрема, з людьми в костюмах, які обмінюються рукостисканнями). Пропагандисти також використали архівні фотографії з українськими військовими, зняті ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Фрагмент відео, на якому, як вважається, Еліот Хіггінс, засновник Bellingcat, розповідає про своє «розслідування», був узятий з його інтерв'ю для DW у рамках програми #ConflictZone (випуск за грудень 2022 року), де насправді Хіггінс розказував про російську дезінформацію проти України та діяльність російських шпигунів на Заході. Офіційна інформація на ресурсах Bellingcat також не містить жодних повідомлень про розслідування, на яке посилаються пропагандисти. Раніше Хіггінс у своєму акаунті в X (колишньому твітері) зазначив, що пропаганда вже кілька разів приписувала Bellingcat вигадані заяви.

Від початку повномасштабного вторгнення з метою приховати воєнні злочини російської армії в Україні та створити хибне уявлення світової громадськості про невдачі ЗСУ на полі бою кремлівська пропаганда активно поширює наратив про те, що Україна продукує фейковий контент щодо цієї війни. Мовляв, Україна бреше своїм громадянам, а отже, нема сенсу їй довіряти. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись