Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як Росія дискредитує українських біженців

Центр протидії дезінформації при РНБО проаналізував інформаційний простір і виявив російські кампанії інформаційного впливу щодо українських біженців. Попри те, що більшість проаналізованих повідомлень мають нейтральний характер, значна частина з них є маніпуляцією та дезінформацією, спрямованими на дискредитацію України та її громадян за кордоном, а також урядів і населення європейських країн, які прийняли українців.

За результатами аналізу Центр виокремив три напрями інформаційного впливу, які використовує Росія в контексті українських біженців:

1. «Демонізація українських біженців, спрямована на європейську аудиторію»

У рамках цього напряму РФ прагне спотворити уявлення європейських громадян про українців і створити імідж українського біженця як «невдячного вандала-злочинця». Загалом Кремль доклав чимало зусиль задля «демонізації» українських біженців в очах європейської аудиторії. Для досягнення зазначеної вище цілі росіяни створили та поширили низку фейкових матеріалів щодо українських біженців, які потім було розповсюджено в англійському, польському, французькому, німецькому та іспанському сегментах інформаційного простору. Наприклад, фейк про те, що українські біженці нібито підпалили фармацевтичний склад у Польщі.

2. «Демонізація країн ЄС у питанні підтримки українських біженців, спрямована на російську та українську аудиторії»

Поряд з «демонізацією» українських біженців, спрямованою на європейську аудиторію, РФ також використовує тему українських біженців задля дискредитації країн та громадян Європейського Союзу в очах російської та української аудиторій. Головною метою є «демонізація» країн і громадян ЄС шляхом створення образу «неблагонадійних» та «корисливих прихильників аморальних цінностей». Зокрема, у межах цього напряму серед інших було задокументовано фейк, буцімто Рада ЄС ухвалила рішення про депортацію 830 тисяч українців.

3. «Позиціювання Росії як найкращого прихистку для українських біженців»

Крім «демонізації» українців за кордоном та впливу на політику європейських країн, Кремль активно використовує тему українських біженців для виправдання цілей так званої «СВО», демонструючи буцімто бажання українських громадян поєднати своє життя з РФ. Основне завдання ― дискредитувати військово-політичне керівництво України та виправдати воєнні злочини армії РФ на українських землях. Так, у рамках цього наративу, наприклад, поширювали меседж, що «в Європі українські біженці нікому не потрібні, а Росія приймає їх і громадянство дає».

Також у межах масштабної кампанії РФ із дискредитації українських біженців Центр помітив схожість у поширених наративах з тими, що Кремль просував під час активної фази громадянської війни в Сирії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись