Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні священнослужителів нібито піддають репресіям

Проросійські телеграм-канали публікують інформацію, буцімто митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан (УПЦ МП) став жертвою репресій з боку Києва через свою вірність та неготовність іти на компроміси, які межують зі зрадою. Поширюючи це повідомлення, пропагандисти посилаються на відповідну заяву глави РПЦ Кирила (Володимира Гундяєва).

Насправді ця інформація є фейковою, повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. В Україні немає релігійних переслідувань чи утисків за ознакою віросповідання

Митрополит Іонафан (Анатолій Єлецьких) був засуджений до 5 років тюрми за конкретні злочини, що не мали стосунку до питань віри. У жовтні 2022 року СБУ під час обшуків Тульчинської єпархії УПЦ МП виявила низку пропагандистських листівок:

  • із зображенням прапора РФ;
  • з указом Путіна про приєднання Криму до РФ;
  • із зображеннями карти України, де Крим позначено як територію РФ; 
  • листи (ксерокопії) московського патріарха від 6 жовтня 2022 року з вимогою молитися за президента РФ.

Поширюючи цей фейк, агітпроп прагне відбілити агентуру російських спецслужб, яка цинічно веде антидержавну діяльність в Україні під прикриттям церковного статусу. Раніше ми аналізували меседж російського агітпропу, що арешт настоятеля Святогірської лаври — це нібито «релігійне переслідування».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись