Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Арешт настоятеля Святогірської лаври — це нібито «релігійне переслідування»

Російські ресурси поширюють інформацію, що настоятеля Святогірської лаври УПЦ Московського патріархату Арсенія заарештували через його релігійні переконання.

Насправді ця інформація є фейковою, про що повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. Настоятеля Арсенія (Ігоря Яковенка) взяли під варту після оголошення йому підозри в розголошенні інформації стосовно розміщення й пересування українських військовослужбовців: «У вересні 2023 року настоятель Святогірської Свято-Успенської лаври УПЦ МП поширював інформацію воєнного характеру. Зокрема, під час своєї проповіді він розповів вірянам про місця розташування блокпостів, а також підрозділів ЗСУ, СБУ, НПУ й Сил оборони України на території Святогірської МГ», — писали в Донецькій обласній прокуратурі. 

Висунута підозра не стосується його «релігійних переконань». Ідеться про можливе вчинення ним конкретних дій, за які передбачено кримінальну відповідальність у вигляді восьми років позбавлення волі, додають у Центрі.

На початку повномасштабного вторгнення патріарх РПЦ Кирил благословив російські війська на кровопролитну війну в Україні. УПЦ МП часто провадить не лише духовно-культурну діяльність, притаманну релігійним спільнотам, а й здійснює політичні дії, які шкодять інтересам і національній безпеці України. Як Росія розмиває реальність, вдаючись до риторики про «грішників», можна почитати тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись