Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито порушила конвенцію про дипломатичні відносини, вербуючи найманців за кордоном

Російські ресурси поширюють інформацію, що Україна буцімто вербує найманців за кордоном до Інтернаціонального легіону, чим «порушує» Віденську конвенцію 1961 року про дипломатичні відносини. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на відповідну заяву спікерки міністерства закордонних справ РФ Марії Захарової.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Україна не вербує найманців. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. Адже згідно з міжнародним правом, найманець — це особа, яка не входить до складу Збройних сил держави й бере участь у бойових діях з метою отримати матеріальну винагороду. До того ж вона істотно перевищує винагороду комбатанта Збройних сил одного рангу й функції. Натомість Інтернаціональний легіон Збройних сил України є інтегральною частиною ЗСУ з матеріальним забезпеченням на рівні з рештою формувань.

Цим фейком російська пропагандистська машина намагається відвернути увагу від вербування найманців самою Росією. Ба більше, меседж про Інтернаціональний легіон як «найманців» поширюють з метою виведення його військовослужбовців з-під дії Женевської конвенції, яка захищає комбатантів, зокрема в полоні. Раніше ми писали про те, як Росія розмиває реальність за допомогою терміна «іноземні найманці».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись