Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: Теорія «українського дипстейту»

Російська пропаганда поширює нову конспірологічну теорію, яку можна назвати «теорією українського дипстейту». Вона побудована на хибному уявленні, що в Україні існує прихований конфлікт між військовим і політичним керівництвом, який нібито підриває єдність держави. Ця теорія базується на спотвореному і перевернутому уявленні про оригінальну теорію «дипстейту» (deep state), яка описує таємну, невидиму силу або групу впливу, що керує країною всупереч офіційному урядові з огляду не на національні, а виключно приховані особисті інтереси.

Згідно з новою теорією, в Україні існує прихована боротьба за владу між Президентом Володимиром Зеленським, військовими лідерами, такими як Валерій Залужний, Олександр Сирський, та іншими впливовими особами, зокрема Кирилом Будановим. Російські пропагандисти стверджують, що ці фігури нібито діють всупереч інтересам держави, займаючись інтригами і готуючи таємні плани, що призведе до політичного краху країни.

Насправді жодних підстав для існування такої змови немає. Українське військове та політичне керівництво діють у тісній координації. Конспірологічні теорії на кшталт «українського дипстейту» не мають жодного підґрунтя в реальності та є частиною ширшої дезінформаційної кампанії Росії. Теорія «українського дипстейту» є нічим іншим, як спробою російської пропаганди перенести західну концепцію на українські реалії, аби посіяти недовіру серед громадян та міжнародних партнерів України.

Російська пропаганда намагається створити ілюзію, що Україна нібито роздирається внутрішніми конфліктами та інтригами, що робить її слабкою і вразливою на відміну від Росії, де протиріч серед політичних фігур бути нібито і не повинно. Такі меседжі спрямовані на підрив віри у спроможність українського керівництва ефективно боротися з російською агресією та забезпечувати безпеку і стабільність у країні, ставлячи хибний знак дорівнює між диктатурою та стабільністю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись