Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У США нібито злякалися реакції Путіна на атаку ЗСУ під Курськом

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах заяву колишнього радника Пентагону полковника Дугласа Макгрегора про те, що після вторгнення ЗСУ в Курську область шанси на мирні переговори нібито значно зменшилися. Мовляв, Вашингтон злякався реакції Путіна на атаку та повернувся до ідеї створення уряду у вигнанні у Львові. Втім це — неправда.

На це звернули увагу фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони наголошують, що офіційна позиція США та ЄС щодо операцій ЗСУ в Курській області залишається незмінною: Україна має право захищатися на власний розсуд. Речник Держдепартаменту США Метью Міллер наголосив, що рішення про проведення військових операцій ухвалює сама Україна, а речник Єврокомісії Петер Стано підкреслив, що ЄС повністю підтримує законне право України на захист і відновлення свого суверенітету й територіальної цілісності.

Такі висловлювання Макгрегора є частиною кремлівських дезінформаційних наративів, спрямованих на легітимізацію злочинів росіян. Це також спроба впливу на українську та західну аудиторію під виглядом «експертних» думок із Заходу. Макгрегор уже давно діє як рупор російської пропаганди, виправдовуючи анексію Криму та окупацію Донбасу у 2014 році, а після повномасштабного вторгнення передрікав швидку поразку України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись