Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Сумах нібито шукають рефрижератори через великі втрати ЗСУ на Курщині

Пропагандисти поширюють у соцмережі Х інформацію, нібито біля однієї з лікарень міста Суми було помічено оголошення, в якому адміністрація шукає вантажівки з рефрижераторами для перевезення «багатогабаритних вантажів». За словами пропагандистів, ці вантажівки начебто будуть використовуватися для перевезення тіл українських військових, які «продовжують масово гинути під час спроб наступу Збройних сил України на Курську область». Але насправді це оголошення є фейком. 

Про це розповів Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у своєму телеграм каналі. По-перше, контактний номер телефону з ім'ям Дмитро, що був вказаний у цих оголошеннях, насправді належить дівчині на ім'я Дар’я, встановили фактчекери Укрінформу. По-друге, фото вантажівки, розміщене в оголошенні, насправді раніше вже публікувалося на сайті інтернет-магазину в Росії. Пропагандисти просто використали вже готові ілюстрації для фейкового оголошення. 

Цей фейк є частиною дезінформаційної кампанії Кремля проти дій Сил оборони України на Курщині. Його мета – дискредитувати українську армію, поширити меседж про те, що нібито операція в Курській області є абсолютним провалом для ЗСУ, а також приховати втрати та невдачі самої Росії на полі бою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись