Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Виселення українців із Запорізької області назвали «вимушеним заходом»

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що рішення пересилити жителів тимчасово окупованої частини Запорізької області, які підтримували Україну, ухвалили через нібито побоювання самосуду над ними. Відповідну заяву зробив «губернатор» тимчасово окупованої частини Запорізької області Балицький.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Виселення українців із їхніх домівок — це не «вимушений захід», а примусова депортація. Це частина російської кампанії, спрямованої на знищення української ідентичності. Мер Мелітополя Федоров розповідав, що росіяни готують масове заселення окупованих територій Запорізької області мешканцями з Росії, Білорусі та Казахстану. Тобто, окупанти бажають виселити «неугодних» українців і заселити у відібране силою житло лікарів, освітян, інженерів, бійців тощо з далеких регіонів Росії.

Усі заяви пропагандистів щодо «турботи про українців» не мають нічого спільного з реальністю — насправді загарбники жорстоко знущаються з мешканців ТОТ і позбавляють їх будь-яких прав і свобод, змушуючи отримувати російські паспорти та голосувати за Путіна. Раніше ми писали, що росіяни надсилали SMS-повідомлення мешканцям Запоріжжя про нібито евакуацію з міста, але насправді це була фейкова історія.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись