Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Вигадка пропагандистів про "українських партизан" в Одесі, які нібито підірвали потяг із західною допомогою

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах та на інших соцмережах фотографію з потягом, який нібито підірвали українські партизани через те, що там була "допомога від Заходу". Мовляв, Одеса чинить опір Україні та стає на бік Росії. Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фактчекери литовського проєкту 15min. Вони з'ясували, що фотографія є реальною, але катастрофа на ній сталася майже рік тому і саме в Росії - поблизу Брянська. 1 травня 2023 року в Унеченському районі Брянської області Росії після підірвання невідомою вибухівкою з рейок зійшли сім вагонів вантажного потяга. Колишній чиновник системи внутрішніх справ Карнаучов наступного ранку оголосив, що рейки, ймовірно, були підірвані диверсантом. Натомість якщо шукати інформацію про нібито підірваний потяг в Одесі, то її можна знайти лише на російських пропагандистських сайтах та на відповідних акаунтах в соцмережах.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб створити хибне враження того, що на Росію в Україні чекають. Мовляв, люди ненавидять Захід та готові на все задля того, щоб допомогти Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись