Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українці нібито масово скуповують автомобілі на гроші, зібрані литовцями

З самого початку благодійної кампанії литовського суспільного мовника Radarom пропагандисти в литовському сегменті соцмереж почали поширювати інформацію, нібито кошти, пожертвовані українцям, врешті-решт не приносять ніякої користі. Одне з найпоширеніших повідомлень у Литві стверджує, що показники купівлі та продажу автомобілів, особливо преміум-класу, в Україні значно зросли з початку війни, що, мовляв, означає, що воююча країна торгує отриманою підтримкою. При цьому, вони посилаються на статистику "Укравтопрому". Однак це не відповідає дійсності.

На це звернули увагу литовські фактчекери з проєкту 15min.lt. Вони з'ясували, що пропагандисти замовчують про те, що ріст автомобільного ринку почався з початку війни, коли він був значно депресований. Також не згадується, що аж третину нових автомобілів купили компанії. За даними "Укравтопрому", у 2023 році в Україні було продано майже 61 тисячу одиниць нових пасажирських автомобілів (третина з яких була придбана компаніями) на суму більше ніж 105,5 мільярда гривень; (близько 2,5 мільярда євро). Це в 1,6 рази більше, ніж у 2022 році, коли українці придбали 37 900 нових автомобілів, найнижчу кількість з початку століття. Коли почалася війна, було придбано багато позашляховиків. Згідно з цими даними, у 2021 році було продано 103,25 тисячі, у 2022 році - 37,89 тисяч нових автомобілів. Минулого року ця цифра зросла до 75,99 тисяч, а на цей рік передбачається зростання до 86 тисяч. Таким чином, ні минулого року, ні цього року не очікується такий рівень, як перед війною.

Український громадський діяч у Литві Андрій Тапін також додав, що в Україні 1 новий автомобіль в 2023 році припадає на 606 мешканців. Натомість минулого року в Литві зареєстровано 31 000 нових легкових автомобілів або 1 автомобіль на 90 мешканців. Різниця складає майже 7 разів.

Пропагандисти поширюють таку дезінформацію, щоб дискредитувати українців та підсилити свій наратив про "корумповану Україну". Все це заради того, щоб іноземці припинили підтримувати Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись