Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Військовий з Києва «зображає херсонця» у репортажі AFP

Російські медіа та телеграм-канали поширюють інформацію, що нібито чоловік, який знявся у сюжеті французького медіа AFP зі звільненого Херсона, є військовим з Києва, який «приїхав для проведення репресій». Буцімто його звати Пондін Євген Миколайович, і він — командир роти Нацгвардії у військовій частині 3030. Мовляв, так українські медіа створювали «ілюзію підтримки звільнення Херсона українськими військовими». Деякі медіа писали, що «Україна звезла масовку до Херсона для проведення постановчих заходів». Це — неправда.

Як пише StopFake, чоловік, який з’являється у репортажі AFP зі звільненого українськими військами Херсона, справді є херсонцем. Того ж дня він також давав інтерв’ю знімальній групі телеканалу «Настоящее время». Фактчекери за допомогою технології розпізнавання облич знайшли декілька профілів цього чоловіка у соцмережах, які підтверджують, що ім’я, вік чоловіка і те, що мешкає він у Херсоні. У військовій частині 3030, де, нібито, «служить» чоловік, спростували його приналежність до цієї частини.

Російська пропаганда часто звинувачує Україну у зйомці постановчих сюжетів. Раніше пропагандисти стверджували, що відео з деокупованого Херсона — постановчі, а кореспондент Бі-Бі-Сі імітував потребу перебувати в окопі під час зйомок на Київщині. CNN звинувачували у зйомці постановки ракетного удару по Львову. У такий спосіб агітпроп намагається підірвати довіру до роботи українських та іноземних медіа та приховувати власні злочини.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись