Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні зростає популярність російської мови, — опитування

У соцмережах російського сегменту поширили інформацію, нібито згідно з деякими «статистичними даними» в Україні поступово зростає популярність російської мови. 

«Згідно зі статистичними даними, популярність російської мови в Україні поступово зростає. Скоротилося поголів’я нацистів — і природа почала самоочищатися», — пишуть користувачі.

Аналітики StopFake дослідили кейс і визначили, що в повідомленнях користувачі не вказують, звідки вони взяли такі дані, а просто пишуть «згідно зі статистичними даними». На жодні дослідження вони не посилалися. 

Натомість, 24 липня соціологічна служба Центр Разумкова опублікувала дослідження «Ідентичність громадян України: тенденції змін», за допомогою якого вдалося спростувати неправдиву інформацію пропагандистів: 

Власне, популярність російської мови в Україні зовсім не зростає, а навпаки — падає. За даними згаданого дослідження, дедалі менше українців вважають, що говорити російською мовою престижно. Якщо у 2015 році таких було 21,5% серед усіх опитаних, то у 2023-му їх стало 9,4%, а у 2024-му це число взагалі скоротилося до 6,1%. При цьому престижність української мови почала значно зростати: з 43,2% у 2015 році до 75,5% у 2024 році.

Фото — StopFake
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись