Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни в черговий раз стверджують, що тортури в Бучі влаштували українські військові

Проросійські джерела через соцмережі Telegram і X (колишній Twitter) вкотре поширюють інформацію на західну авдиторію, що цивільних у місті Буча Київської області катували не російські, а українські військові. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на слова чеського військового Філіпа Сімана, який воював на боці України, а зараз знаходиться під слідством. Також до дописів про «звірства ЗСУ» в Бучі додають скриншот новини чеського інформаційного агентства ČTK, в якій ідеться про правопорушення, що зробив чех.

Скриншот Укрінформу

Насправді Філіпа Сімана наразі дійсно судять, але його справа аж ніяк не стосується тортур цивільних. Про це пишуть фактчекери Укрінформу. У матеріалі ČTK, на який посилаються пропагандисти, ідеться, що прокуратура звинувачує Сімана саме в незаконній службі в українській армії та мародерстві в зоні бойових дій під час окупації міст Ірпеня та Бучі на Київщині у 2022 році. 

Щодо першого, то чех не мав дозволу від президента своєї країни воювати в іноземній армії. Що стосується мародерства, то згідно з обвинувальним актом, у вільний час Сіман неодноразово привласнював речі як загиблих солдатів, так і цивільних осіб. Відповідно, у квітні 2022 року чоловіка затримали українська армія, але згодом його звільнили й він повернувся до Чехії. Сьогодні його можуть засудити до п’яти років позбавлення волі за службу в іноземній армії. Ба більше, йому також загрожує виняткове покарання за мародерство.

У коментарі Укрінформу чеське інформагентство ČTK підтвердило, що інформація про тортури цивільних громадян у Бучі українськими військовими є фейковою і що про це їхні журналісти не писали. 

Зрештою, подібні заяви росіян були спростовані численними журналістськими розслідуваннями провідних міжнародних ЗМІ зокрема, Bellingcat та Associated Press.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись