Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські пропагандисти пишуть, що Міноборони України видало наказ про скасування рішень ВЛК, прийнятих із 2022 року

Проросійські ресурси поширюють «наказ» від імені Міністерства оборони України, який стосується змін у роботі військово-лікарських комісій (ВЛК) при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Зокрема, у відповідному документі йдеться, що рішення ВЛК, видані в Київській, Одеській, Львівській, Вінницькій, Житомирській областях місцевими ТЦК з 2022 року, «визнані недійсними».

Скриншот ЦПД

Центр протидії дезінформації РНБО верифікував цей «наказ» у Міноборони та з’ясував, що він фейковий. Документ написали з грубим порушенням вимог щодо оформлення. Також він містить чимало помилок. Наприклад, правильною є назва Центральна військово-лікарська комісія ЗСУ без додавання прийменника «при».

У Центрі наголошують, що мета таких вкидів ― дискредитувати Міністерство оборони України, посіяти панічні настрої серед населення та зірвати процес мобілізації. 

Дещо раніше ми аналізували фейковий наказ від імені Міністерства охорони здоров'я України про перетворення дитячої лікарні в Краматорську на військовий шпиталь.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись