Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У київських крамницях «закінчилися» свіжі продукти, — фото

У мережі поширюють інформацію, нібито в київських магазинах «майже закінчилися свіжі продукти», які необхідно тримати в холодильниках, зокрема молочні вироби, напівфабрикати та м’ясна продукція. До посту додають фото порожніх стелажів у магазині.

Аналітики VoxCheck проаналізували кейс і визначили, що фото з порожніми стелажами пропагандисти взяли з оголошення на OLX у Казахстані. Та й дефіциту товарів чи видачі їх в обмеженій кількості немає — і жодне з українських медіа не виходило з такою новиною. 

Аналітики додають, що згідно з опитуванням ритейлерів, проведеним Інтерфаксом-Україна, відключення електроенергії справді ускладнили для супермаркетів проблему зберігання швидкопсувних продуктів. Деякі великі мережі, такі як Auchan, Novus та Varus, уже давно мають генератори, які забезпечують безперебійну роботу під час знеструмлень. А на даху одного з магазинів Novus навіть встановили сонячні панелі. Але дефіциту в продуктах не спостерігається. 

Пропагандисти постійно намагаються перебільшувати масштаб проблем в Україні, щоб показати нездатність української влади впоратися з кризовою ситуацією. У такий спосіб вони хочуть перекласти відповідальність з агресора на жертву агресії та схилити її до поступок. 

Читайте ще: Мінагрополітики нібито надсилає українцям рецепти страв із голубів і собак

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись