Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні зростає популярність російської мови, — опитування

У соцмережах російського сегменту поширили інформацію, нібито згідно з деякими «статистичними даними» в Україні поступово зростає популярність російської мови. 

«Згідно зі статистичними даними, популярність російської мови в Україні поступово зростає. Скоротилося поголів’я нацистів — і природа почала самоочищатися», — пишуть користувачі.

Аналітики StopFake дослідили кейс і визначили, що в повідомленнях користувачі не вказують, звідки вони взяли такі дані, а просто пишуть «згідно зі статистичними даними». На жодні дослідження вони не посилалися. 

Натомість, 24 липня соціологічна служба Центр Разумкова опублікувала дослідження «Ідентичність громадян України: тенденції змін», за допомогою якого вдалося спростувати неправдиву інформацію пропагандистів: 

Власне, популярність російської мови в Україні зовсім не зростає, а навпаки — падає. За даними згаданого дослідження, дедалі менше українців вважають, що говорити російською мовою престижно. Якщо у 2015 році таких було 21,5% серед усіх опитаних, то у 2023-му їх стало 9,4%, а у 2024-му це число взагалі скоротилося до 6,1%. При цьому престижність української мови почала значно зростати: з 43,2% у 2015 році до 75,5% у 2024 році.

Фото — StopFake
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join