Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито штрафують за відмову стати на коліна перед кортежем «На щиті»

Російська пропаганда поширює в анонімних телеграм-каналах з контентом іноземною мовою відео, на якому українським містом проїжджає траурний кортеж «На щиті» із тілом українського військового. На відео нібито із гучномовця звучить наказ людям стати на коліна перед загиблим в Курській області героєм, бо інакше людей начебто штрафуватимуть за непокору ЗСУ. Однак насправді ця інформація –  фейк. 

Про це повідомили фактчекери проєкту «Без Брехні». Відео і справді зняте в Україні, а саме на Тернопільщині, адже на 13-ій секунді у кадр потрапляє таблиця із назвою вулиці «Руська, 17». Також акція «На щиті» - це і справді гуманітарний проєкт ЗСУ, в рамках якого волонтери допомагають транспортувати тіла загиблих військових. Однак оригінальне відео було опубліковане на ютуб-каналі місцевого сайту задовго до операції в Курській області  – ще 17 липня. На ньому немає жодного голосового оповіщення чи наказів для громадян. Чути лише сирену і сигнальні звуки екстрених служб. Військовий, якого везе кортеж, Валентин Ільїн загинув ще 13 липня 2024 року і не є причетним до операції на Курському напрямку.

Публікуючи подібні дописи, російська пропаганда намагається усіма силами не лише поширити меседж про умовні великі втрати України під час наступу на Курщину, але і створити ефект ворожості та протистояння між військовими ЗСУ та цивільним населенням. Окрім цього пропагандисти також роблять спроби знелюднити мирних жителів України під час війни, виставляючи їх в ролі «рабів» за те, що за наказом схилили коліно перед кортежем. Але насправді, традиція віддавати шану загиблим військовим навколішках є однією з важливих частин прощальної панахиди, а також спонтанним жестом вдячності захисникам, що поклали своє життя за Україну. У такий спосіб українці вшановували полеглих героїв і на початку АТО у 2014 році.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись