Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Олена Зеленська нібито закликала жінок вступати до лав ЗСУ

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах зображення листівки, на якій перша леді Олена Зеленська нібито закликає українських жінок приєднуватися до лав ЗСУ. Насправді, ця листівка є черговою вигадкою.

На це звернули увагу фахівці Центру протидії дезінформації, а також Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони з’ясували, що ні на офіційних сайтах Міністерства оборони України, ні на сторінках відомства у соціальних мережах таких матеріалів немає. Також ця інформація відсутня на офіційних ресурсах Фундації Олени Зеленської.

Мета цього фейку — дискредитувати мобілізаційну кампанію в Україні та особисто Олену Зеленську, щоб підірвати довіру до української влади та спричинити негативні настрої в суспільстві. Пропагандисти намагаються створити уявлення, що мобілізація є настільки критичною, що навіть перша леді нібито залучена до закликів вступати в армію. Крім того, це спроба агітпропу маніпулювати інтерв’ю Олени Зеленської британським медіаплатформам Daily Mail і The Mail on Sunday, де вона прокоментувала пропозиції поступитися територіями заради миру та розповіла про нові воєнні злочини росіян. Пропагандисти використовують такі маніпуляції для подальшого перекручування її слів і впливу на суспільні настрої як в Україні, так і за кордоном.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись