Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як росіяни створюють копії сайтів і поширюють через них свою пропаганду в соцмережі Х

Російська операція Doppelganger, виявлена у вересні 2022 року, спрямована на підрив підтримки України та просування російської пропаганди. У її рамках пропагандисти створюють копії сайтів медіа та урядових установ для поширення свого контенту у соціальних мережах. У грудні 2022 року компанія Meta пов'язала цю кампанію з російськими компаніями Struktura та Social Media Agency, що призвело до санкцій з боку ЄС. Подальші розслідування показали, що фейкові сайти були націлені на різні аудиторії, включаючи франкомовних, англомовних та німецькомовних користувачів соцмереж. Продовження цієї кампанії свідчить про стратегію експлуатації політичних і соціальних вразливостей на глобальному рівні.

Команда дослідників Reset Tech спостерігає за актуальними подіями в рамках операції у соцмережі X (раніше - твіттер). У червні 2024 року вони помітили зростання активності, що включає нову тактику: використання трендових гештегів для просування відеоконтенту, який є співзвучним із російським агітпропом. Вони часто використовують гештеги, непов'язані з поширюваним контентом, наприклад, ті, що пов'язані з футбольним чемпіонатом Євро-2024. Ця тактика спрямована на збільшення органічної видимості контенту.

З 3 червня було активовано мережу з 250 анонімних та неавтентичних облікових записів на X для підсилення кремлівських меседжів, що стало новою фазою тривалої кампанії на цій платформі. Ці облікові записи належать до кількох окремих груп, кожна з яких демонструє ознаки координованої поведінки, такі як схожість контенту, одночасна активація та спільний схожий вигляд. Деякі з цих облікових записів були створені нещодавно, інші є старими акаунтами, зміненими для потреб кампанії. Вони публікують контент німецькою, французькою, англійською, турецькою та російською мовами. Раніше в 2024 році Reset Tech виявили групи облікових записів, які публікували схожий контент на івриті та арабською.

Новий аспект операції передбачає використання перевірених облікових записів. У цій фазі кампанії було ідентифіковано 119 перевірених облікових записів X. Це викликає серйозні занепокоєння щодо практик монетизації платформи та можливого зловживання статусом перевірених облікових записів для посилення координованих дезінформаційних зусиль. Це особливо актуально у світлі попередніх висновків Єврокомісії про невідповідність цієї практики із Директивою ЄС про цифрові послуги (DSA), які вказують на те, що «існують докази того, що шахраї зловживають статусом перевірених облікових записів для введення користувачів в оману».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись